ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ |
|
ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ της Αναστασίας Χειλά
ΥΛΙΚΑ 6 αυγά 1 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη 1 ½ φλιτζάνι τσαγιού ψιλό σιμιγδάλι 6 φλιτζάνια τσαγιού γάλα Ξύσμα λεμονιού 2 κουταλιές σούπας φρέσκο βούτυρο 350 γρ. φύλλο κρούστας 2/3 του φλιτζανιού λιωμένο βούτυρο
Για το σιρόπι: 2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη 1 φλιτζάνι τσαγιού νερό 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ Χτυπάτε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη. Προσθέτετε το σιμιγδάλι, 1 φλιτζάνι τσαγιού κρύο γάλα και λίγο ξύσμα λεμονιού. Ζεσταίνετε το υπόλοιπο γάλα και ρίχνετε τμηματικά το μίγμα αυγών ενώ ανακατεύετε συνέχεια. Ψήνετε την κρέμα σε χαμηλή φωτιά ώσπου να πήξει. Προσθέτετε το βούτυρο και την κρυώνετε. Στρώνετε σε βουτυρωμένο ταψί (33χ23) τα 2/3 από τα φύλλα ενώ τα αλείφετε με βούτυρο. Βάζετε μέσα την κρέμα και το σκεπάζετε πρώτα με τα φύλλα που εξέχουν από το ταψί και στη συνέχει με τα υπόλοιπα, ενώ τα αλείφετε ένα – ένα με βούτυρο. Ρίχνετε στην επιφάνεια το υπόλοιπο βούτυρο και ραντίζετε με 2 κουταλιές νερό. Χαράζετε τα τρία πρώτα φύλλα σε τέσσερις λουρίδες κατά μήκος και ψήνετε το γαλακτομπούρεκο σε μέτριο φούρνο για 45 λεπτά περίπου.
|