ΚΕΡΑΣΟΧΩΡΙ Ν.ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

 ΑΡΧΙΚΗ
ΣΧΟΛΕΙΟ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ
ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
ΚΕΡΑΣΟΧΩΡΙ
ΚΩΣΤΑΣ ΒΕΛΛΗΣ 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

      ΤΟ ΚΕΡΑΣΟΧΩΡΙ ΣΗΜΕΡΑ Α.Ο ΚΕΡΑΣΟΧΩΡΙΟΥ ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΕΡΑΣΟΧΩΡΙΟΥ

 

                                                    ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΕΡΑΣΟΧΩΡΙΟΥ

 Το Κερασοχώρι (πρώην Κεράσοβο) βρίσκεται στις παρυφές του ελατόφυτου όρους των Αγράφων, Καυκί Ν. Ευρυτανίας και δεσπόζει της γύρω περιοχής. Το Κερασοχώρι υπήρξε πρωτεύουσα του τέως Δήμου Αγραίων. Αγραίοι ήταν οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής όπως αναφέρει ο Αριστοτέλης στα πολιτικά του. Τεκμήρια της εποχής των Αγραίων φαίνεται ότι υπάρχουν στο Κάστρο του Κερασοχωρίου όπου διασώζονται ίχνη αρχαίου οικισμού και μέρος φρουριακού τείχους.

           Η γεωγραφική θέση του Κερασοχωρίου υποστήριξε την ανάπτυξη του χωριού κατά τους βυζαντινούς χρόνους. Στους προεπαναστατικούς χρόνους το 1767 ο Γιάννης Μπουκουβάλας, πρωτοπαλίκαρο του Δήμου Σταθά με 300 κλεφταρματωλούς επιτέθηκε στον τουρκαλβανό Μούρτο Χούσιο, παππού του Αλή Πασά και προκάλεσε σοβαρές απώλειες. Εδώ και ο Κώστας Βελλής, το άξιο κερασοχωρίτικο τέκνο ύψωσε στις 10 Μαίου 1821 τη σημαία της επανάστασης. Σε ένα δημοτικό τραγούδι για τους Μπουκουβαλαίους το Κερασοβο αποκαλείται << Μεγάλη Χώρα>>, όχι τόσο για τον πληθυσμό του, αλλά ως κέντρο της περιοχής, πρωτεύουσα.

            Το παλιό Κεράσοβο είχε ωραία πέτρινα σπίτια, πλακόστρωτους δρόμους και ισχυρούς προύχοντες. Μερικοί έμεναν σε ιδιόκτητους πύργους, όπως οι Δασκαλόπουλοι. Το Κεράσοβο ως κοινότητα ακμάζει δημογραφικά κατά τον 18ο αιώνα. Σε επιγραφή του 1725 χαρακτηρίζεται ως κώμη. Σε άλλη επιγραφή του 1761 η κοινότητα αποκαλείται Μέγα Κεράσοβο. Ο Αθανάσιος Ιατρίδης, γνώστης της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου γράφει κατά λέξη <<Ήκμαζε τότε το χωρίον τούτο, έχον υπερ τας τριακοσίους οικογενείας οικήτορας και πάνω από 1500 κατοίκους>>.

            Στα 1799 λειτουργεί σχολείο <<κοινών γραμμάτων>> όπου δίδασκε ο ονομαστός δάσκαλος Παπαιωάννης από το ίδιο χωριό. Είναι γνωστοί και άλλοι <<λογιώτατοι>>. Παράλληλα στο Κεράσοβο υπάρχουν έμποροι και ακμάζουν διάφοροι επαγγελματίες, ιδίως ράφτες παραδοσιακών στολών και τσαρουχοποιοί.  Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκκλησία της παναγίας με αξιόλογες μεταβυζαντινές τοιχογραφίες του 18ου αιώνα και ο ναός της Αγίας Παρασκευής με ξυλόγλυπτο τέμπλο σπάνιας ομορφιάς και τέχνης, έργο του φημισμένου τεχνίτη Κυρίτση. Στα χρόνια της αντίστασης στο Κεράσοβο λειτούργησε το στρατηγείο του ΕΛΑΣ με επικεφαλής τους Σαράφη και Σάντο.